Regjeringen åpner døren: Deleie og leie-til-eie skal bli normen – ikke unntaket

Denne uken er det én nyhet som burde få opp pulsen hos alle som kjemper for et mer rettferdig boligmarked: Regjeringen tar endelig grep og foreslår å åpne opp for mer bruk av boligkjøpsmodeller som deleie og leie-til-eie.

Dette er ikke bare en teknisk justering i lovverket. Det er en systemendring.

Det å eie bidrar til et stabilt og godt boforhold. Det gir også økt økonomisk trygghet, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng i pressemeldingen.

2000 har allerede fått muligheten. Nå skal mange flere med.

Siden 2022 har omtrent 2000 personer inngått avtaler om deleie eller leie-til-eie. Nå legges det frem et lovforslag som vil åpne dørene for tusenvis flere. Endringene skjer gjennom tilpasninger i burettslagslova og eierseksjonsloven.

📄 Les hele lovforslaget her

Lovforslaget innebærer:

  • Fjerning av begrensninger på hvor mange boliger som kan tilbys med boligkjøpsmodell i samme prosjekt
  • Bedre forbrukervern, med forkjøpsrett og foreldelsesregler
  • Fleksibel regulering, der detaljene kan tilpasses raskt via forskrift

Hva betyr dette for boligmarkedet?

Det betyr at deleie og leie-til-eie går fra å være "nyskapende pilotprosjekter" til å bli en integrert del av boligpolitikken i Norge.

Vi i Living Impact har lenge jobbet for akkurat dette. Boligmarkedet har vært rigget for de som allerede er inne. Nå får vi et lovverk som åpner døren for nye generasjoner – unge, single, og familier uten arv eller foreldrebank.

Dette handler ikke om veldedighet. Det handler om systemdesign og økonomisk inkludering.

Vi jubler – men stopper ikke her

Lovforslaget er nå til behandling i Stortinget, samtidig som forskrifter utarbeides parallelt. Det er forventet at loven og forskriftene trer i kraft neste år, og dermed gir et solid rammeverk for å skalere deleie og leie-til-eie i hele landet.

📣 Vil du være med å forme fremtidens boligmarked? Kontakt oss i Living Impact.

Relaterte innsikter

No items found.